Sprekers

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle lectoren en workshopleiders die zullen spreken op het PaasCongres 2017.

 • Prins Carlos de Bourbon de Parme

  Zijne Koninklijke hoogheid Prins Carlos is directeur van de netwerkstichting Institute for Innovation and Sustainability, heeft diverse nevenfuncties bij maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld MVO Nederland en legt met zijn nieuwe stichting Compazz focus op concrete circulaire en duurzame oplossingen.

 • Vera Dalm

  Vera Dalm is directeur van Milieu Centraal waar zij zich hard maakt voor praktische duurzaamheid op het niveau van consumenten. Daarbij is zij o.a. voorzitter (geweest) van allerhande duurzame netwerkorganisaties en adviesorganen omtrent duurzaamheid.

 • Ewald Breunesse

  Als energie transitie manager bij Shell is Ewald Breunesse met zijn team verantwoordelijk voor de overgang van fossiele brandstoffen naar meer duurzame energiebronnen. Hij richt zich op toekomstscenario’s van energie om te bepalen hoe Shell over kan gaan van fossiele energie naar duurzame energie.

 • Hans de Wolff

  Hans de Wolff studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2010 is hij als directeur Retail Banking verantwoordelijk geworden voor het hele Retail bedrijf van Triodos Bank Nederland, dat circa 200.000 particuliere en 30.000 zakelijke klanten bedient.

 • Anna en Madelaine Berlis

  Madelaine volgde in Duitsland de master Product Design. Eerder deed ze al onderzoek naar duurzame voeding en wilde voor haar eindproject van de master ook weer met dit onderwerp aan de slag. Ze wilde er graag een video-installatie over maken. Voor hulp stapte Madelaine naar haar zusje Anna. Zij volgde de bachelor Audiovisual Media in Utrecht en moest daar ook nog een afstudeerproject voor hebben. Uiteindelijk bestond de crew van The Future of Meat uit twintig mensen. Beide zussen zijn inmiddels afgestudeerd. Madelaine werkt als freelance social & interaction designer en Anna werkt als freelance regisseur en camera journalist.

 • Catharina de Bruin

  Catharina de Bruin is onderdeel van de organisatie STRO. STRO, Social Trade Organization is een organisatie die alternatieven voor het geldsysteem ontwikkelt. Zij doen dit omdat zij zien dat het huidige geldsysteem armoede en milieuproblemen veroorzaakt. Catharina is in deze organisatie bezig met het opzetten van circuit communities. Bijvoorbeeld het Social Trade Circuit Nederland, een samenwerking van lokale geld-initiatieven. Het introduceert een lokaal, digitaal betaalsysteem tussen ondernemers, consumenten en overheden. Daarnaast begeleidt ze startende ecologische woon-werkgroepen.

 • Bas Godschalk

  Bas Godschalk is een enthousiaste insectenliefhebber, die een ruime ervaring heeft opgedaan in milieu- en energievraagstukken. Hij is eigenaar van Insectsforall. Insectsforall wil op een duurzame manier bijdragen in de groeiende eiwitbehoefte op deze aarde. Kwekers adviseren zij met werkzame en betaalbare oplossingen om de energiekosten te verlagen en de productie te vergroten. Door kennisuitwisseling met ontwikkelingslanden over het zelf kweken van insecten, dragen ze bij aan beschikbaarheid van genoeg eiwitten voor alle mensen op de wereld. Daarnaast werkt hij bij IF technology als projectmanager op het gebied van ondiepe geothermische energie, ofwel aardwarmte.

 • Ludo Hekman

  Ludo Hekman is freelance journalist voor onder andere De Correspondent en EenVandaag. Voor zijn werk werkt hij vaak in complexe landen zoals Iran, Irak en Afghanistan. Hij houdt zich bezig met ‘innovative storytelling’; iets wat hij ziet als een manier om bij te dragen aan een vredevolle en duurzame samenleving. Daarnaast runt hij samen met mede-oprichter Klaas van Dijken het bedrijf Butch & Sundance. Ze vertellen urgente verhalen en gebruiken innovatieve technologie om complexe zaken toegankelijk te maken.

 • Steven van den Heuvel

  Dr. Steven van den Heuvel is gepromoveerd op een proefschrift waarin hij de theologie van Dietrich Bonhoeffer relevant maakt voor de huidige milieu-ethiek. In zijn proefschrift zet hij uiteen hoe Bonhoeffer stelde dat er een duidelijke Bijbelse opdracht is aan de mens om over de aarde te heersen en dat de natuur uiteindelijk verlost zal worden door Christus. In de huidige tijd van de ecologische crisis leidt dit tot een vernieuwde bezinning op de wijze waarop mensen met elkaar en met de natuur omgaan. Juist voor christenen die de wereld als Gods schepping zien, is deze reflectie van groot belang. Momenteel is Van den Heuvel werkzaam als academisch assistent aan de ETF Leuven en Theologische Universiteit Kampen.

 • Roel Kuiper

  Roel Kuiper is historicus, filosoof, politiek theoreticus en politicus. Hij maakt deel uit van de ChristenUnie en vertegenwoordigt deze partij in de Eerste Kamer sinds juni 2007. Verder is hij rector aan de TU Kampen en voormalig bijzonder hoogleraar in de reformatorische wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit. In 2002 werd hij ook lector Samenlevingsvraagstukken aan de Christelijke Hogeschool Ede en de gereformeerde hogeschool Viaa. Daarnaast werd hij in 2003 docent politieke en sociale filosofie aan de Faculteit Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

 • Talitha Muusse

  Talitha Muusse deed haar ervaring met duurzaamheid op bij MVO Nederland; eerst als stagiair en momenteel als lid van de Raad van Toezicht. Ze studeerde als Bedrijfskundige (Msc) af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het onderwerp ‘Duurzaam Leiderschap van Generatie Y’. Als ondernemer is Talitha een van de co-initiators van de Duurzame Jonge 100; een platform voor jonge duurzame ondernemers en professionals. Momenteel is Talitha spreker, dagvoorzitter en de drijvende kracht achter de Energieboot; een community en ontwikkelprogramma voor young professionals die duurzame energieprojecten ontwikkelen.

 • Rita Poppe

  Rita Poppe voormalig politica die zich nu al 3 jaar inzet voor Hivos om onder andere armoede te bestrijden. Hivos is een internationale organisatie die nieuwe oplossingen zoek voor hardnekkige wereldproblemen. Een daarvan is armoedebestrijding. Graag legt ze dus de link tussen duurzaamheid en armoedebestrijding uit, zodat ook wij daar rekening mee kunnen houden.

 • Olaf Prinsen

  Olaf Prinsen (1983) is vanaf 2010 tot 2015 Wethouder van Grondzaken, Milieu en Economische Zaken in Apeldoorn geweest. Ook was hij Voorzitter van de Commissie Milieu, Energie en Mobiliteit van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Daar was hij betrokken bij de ontwikkeling van het Publiek Kader Huishoudelijk Afval 2025, dat eind 2014 werd aangeboden aan de Tweede Kamer. Nu is hij directeur van de NVRD. De NVRD verenigt Nederlandse gemeenten verantwoordelijk voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte en hun afval- en reinigingsbedrijven.

 • André Rouvoet

  André Rouvoet is voormalig minister voor Jeugd en Gezin, voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voormalig vicepremier. In april 2011 kondigde hij zijn vertrek uit de politiek aan. Tegenwoordig is hij voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, voorzitter van stichting Present en voorzitter Commissie Kwaliteitskader Jeugdzorg. Hij heeft onder andere de Thorbeckeprijs gewonnen en is in 2004 uitgeroepen tot politicus van het jaar.

 • Paulien Timmer

  Paulien is auteur, coach en gelukkig huwelijksspecialist. Ze helpt stellen hun relatie met plezier te versterken, om problemen te voorkomen en op te lossen zonder over problemen te praten. Ze studeerde af als MSc Health and Society (Gezondheidsvoorlichting) aan de Wageningen Universiteit. In Amerika heeft ze trainingen gevolgd van John Gottman, pionier en belangrijkste wetenschapper op het gebied van relaties.

 • Geanne van Arkel

  Geanne van Arkel is sinds 2003 werkzaam bij Interface, een internationale fabrikant van tapijttegels. Momenteel is ze Head of Sustainable Development bij het bedrijf en werkt ze op gedreven wijze aan het verwezenlijken van de circulaire en biobased economy. Hierbij gebruikt ze onder meer de principes van de The Natural Step, een wereldwijde toegepaste en wetenschappelijk onderbouwde methodiek om duurzaamheid handen en voeten te geven.

 • Mark Lebouille

  Mark Lebouille is momenteel werkzaam als Algemeen Directeur bij ReplaceDirect (onderdeel van MyMicro Group), dé webwinkel met het meest uitgebreide assortiment aan vervangende onderdelen en accessoires voor mobiele apparatuur. Daarvoor heeft hij onder meer functies bekleed in de telecom (Libertel/Vodafone), online gaming (Zylon/RealNetworks), energie (Energiedirect.nl) en waste management (Van Gansewinkel).